Bezpečný Internet





Majáky byly první

Miloslav Fuček

2013-02-07

Zajímavosti

Přečteno: 3486

Komentářů: 0


Prvním českým portálem pro děti byly Majáky. Dobře rozjetý projekt skončil po pár letech na nedostatku peněz.


Majáky začaly asi před deseti lety jako první český portál pro děti. Financovala je NadaceChyrty 77 a tehdejší Český Telecom. Projekt byl určen pro dlouhodobě léčené děti v nemocnicích, které byly vybaveny počítači s připojením na Internet.

 

Portál ještě běží, ale již není udržován a nejsou na něm chaty s osobnostmi jako dříve, ani soutěže na Novinovníku. I zde je chat, ale bohužel je nejpomalejší částí celého portálu. Diskutovat lze v lodičkách, které se jmenují Zprávičky a pokud do lodičky nikdo dlouho nic nenapíše, tak se potopí. Lze ji ale vytáhnout z vraků napsáním zprávičky.

 

Na Majácích je dále Novinovník, kam si mohou děti samy psát články. Najdete zde i hry, z nichž největší je Čestílkova zátoka. Majáky měly i svůj fanklub, který ale už nepracuje.

 

Výčet toho, co najdete na Majácích, by byl samozřejmě mnohem větší. Bohužel zde chybí děti a pokud se sem nějaké zatoulá, většinou zde po něm najdete stesky, že je tam samo a nebo, že je to pomalé.

 

Majáky měly i svůj korektor nevhodných slov, který byl snad až příliš pečlivý, takže ze začátku vám chat vyhvězdičkoval i slovo knihovna.

 

Majáků se děti cenily také proto, že mohly ovlivňovat jejich vývoj. Třeba lištu s abecedou u lodiček inspiroval tehdy dvanáctiletý Marťas. Tomu také administrátoři Majáků pomohli, když jej obtěžoval hacker. Takže o bezpečnost dětí zde postaráno bylo. Je ale škoda, že nyní Majáky usnuly.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024