Bezpečný Internet





Bezpečný Internet dětem

Bezpečný Internet je drahá záležitost. To si konečně začíná uvědomovat i Evropský unie a chystá pro tyto potřeby granty. Někteří politici EU se nechaly slyšet, že projekty pro bezpečnost Internetu jsou málo účinné, ale že je třeba dělat aspoň něco.

 

Zatím byl v bezpečnosti Internetu učiněn první krok a to jsou informační kampaně, o které se stará mezinárodní projekt Safer Internet. Informace jsou důležité, ale jenom informovat nestačí. V tom mají politici EU pravdu. Je na čase udělat druhý krok.

 

Druhý krok vyplývá ze skutečností, které jsme před pár dny popisoval v souvislosti s jednotlivými stránkami pro děti. Portály pro děti potřebují dohled. U těch více navštěvovaných nestačí jen hodinová až dvouhodinová přítomnost administrátora denně. Pracovní síla je ale drahá, žádný administrátor nebude pracovat za minimální mzdu, a tak si na něj žádný portál nevydělá. Bude-li hodně navštěvovaný, bude mít sice větší tržby z reklamy, ale o to více zase bude potřebovat dohlížejících administrátorů.

 

Dětských portálů je u nás sice relativně dost, ale převažují malé, o kterých se moc neví, které případně po čase zanikají. Děti často chodí na portály, které jim určeny nejsou, a proto nejsou dostatečně zabezpečeny a děti v nich nekontrolovaně prozrazují svoje, někdy dosti citlivé, osobní údaje.

 

Granty EU by se tedy měly zaměřit na vytvoření bezpečného prostředí na Internetu, zejména pro děti. Portály pro děti je třeba monitorovat. Dětem nestačí říkat, co nemají dělat, ale je třeba jim umět vysvětlit, proč to nemají dělat a potom to následně kontrolovat. Chybou je, že mnohé zákazy jdou do krajnosti. Někde dětem zakazují i to, povídat si na Internetu o svých zájmech. Proč? Jak je to může ohrozit? A o čem si tedy potom děti vlastně mají povídat? Postavíme-li takovíto zákaz na roveň zákazu, že nemá jít dítě samo na schůzku a že si ji nemá dát na odlehlém místě, pak se dopouštíme zásadní chyby, která s emůže vymstít.

 

Rizik na Internetu je mnoho, ale každé to riziko je jinak nebezpečné. Je to stejné, jako v reálném životě. Jdemee-li po ulici, může nám spadnout na hlavu něco ze střechy. Ale pravděpodobnost takového nebezpečí je zanedbatelná a tak po ulici klidně chodíme. Budeme-li v Praze přebíhat v dopravní špičce Magistrálu, je nebezpečí, že nás srazí auto, téměř stoprocentní. Proto to rozumní lidé nedělají. Sami vidíte, že z hlediska rizika bychom srovnávali nesrovnatelné. Proč to děláme na Internetu?

 

Při formulování bezpečnostních pokynů pro děti platí, že méně je více. Dáme-li dítěti tři body, které mu srozumitelně vysvětlíme, máme šanci, že je bude dodržovat i tzehdy, když nebudeme přítomni. Zahrneme-li ho ale třiceti body zákazů, které mu zakáží prakticky všechno, máme naopak šanci, že nedodrží z nich nic, tedy ani to opravdu zásadní.

 

Jestliže je na portálu řečeno, že se zde nesdělují čísla telefonů, je třeba, aby to administrátor průběžně kontrloval. Podobně, jako to kontrolují na Dětské seznamce, kde administrátor případné telefonní číslo před schválením inzerátu prostě smaže.



Přidání komentáře k článku Bezpečný Internet dětem



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024