Bezpečný Internet





Jak se bezpečně chovat na Internetu

Nejdůležitější zásady bezpečného chování na Internetu

 

A. Pokud si sjednáš schůzku s někým, koho znáš pouze z Internetu, potom

1. vždy si dej tuto schůzku na frekventovaném místě, kde je hodně lidí. Tato zásada platí obecně pro každého, tedy i dospělého.

2. nikdy na tuto schůzku nechoď sám, jdi na ní s někým, nejlépe s dospělým

3. pokud na takovouto schůzku jdeš pouze s kamarádem, který není dospělý, vždy o tom

někomu dospělému řekni (nejlépe rodičům).

 

B. Vždy rozvaž, jaké údaje o sobě na Internetu zveřejňuješ.

Samy o sobě tě jednotlivé údaje ohrozit nemusí, ale ve spojitosti víc údajů ano. Nezveřejňuj takové údaje, které by umožnily někomu Tě jednoznačně identifikovat a vyhledat s Tebou setkání. Takové setkání by pro Tebe mohlo být horší, protože by ses na něj nemohl dopředu připravit.

 

Doporučení a doplňující zásady bezpečného chování na Internetu

 

Tyto body jsou doporučeními, nad nimiž by ses měl zamyslet a zvážit jejich dodržování v případě,

že by Tě mohlo jejich porušování ohrozit. Jsou řazeny podle závažnosti.

 

1. Neuváděj osobní údaje, které by Tě jednoznačně určovaly a umožnily, aby se s Tebou někdo setkal, aniž by se na takovém setkání předem domluvil. Tedy např. poštovní adresu, adresu školy v souvislosti s tím, kdy Ti začíná nebo končí vyučování nebo adresu klubovny, kam chodíš do oddílu nebo kroužku, v souvislosti s termínem začátky a konce schůzky.

2. Umísťuješ-li na Internet svoji fotografii, zvol nějakou ne příliš nápadnou při nějaké běžné činnosti. Méně vhodné jsou například fotografie na pláži v plavkách, vhodnější jsou fotografie, kde jseš více oblečen.

3. Nesděluj přes Internet číslo svého mobilního telefonu lidem, které neznáš osobně. Mohou Tě potom schválně prozvánět a v horším případě Tě zahltit přes Internet SMSkami, díky nimž bys potom přišel třeba o důležité SMSky od svých přátel. Těchto SMSek se lze totiž zbavit pouze tak, že zhruba 3 dny nebudeš číst žádné SMSky. Během této doby se SMSky, které nebyly doručeny do mobilu smažou a pak jenom odklikáš ty, které už v mobilu máš. Přijdeš tím ale o všechny SMSky, které Ti v té době někdo pošle.

4. Tvým internetovým kamarádům by měly stačit o Tobě základní údaje, jako je jméno a věk. Zvaž, komu povíš celé datum narození. Rovněž zvaž, zda zveřejnit příjmení. Máš-li nějaké běžné a jsi-li z velkého města, neohrozí Tě to. Jde-li ale o málo běžné příjmení, raději jej po Internetu každému neříkej.

5. Připadá-li ti někdo na Internetu podezřelý svým chováním raději s ním nekomunikuj. Nikdo by se Tě neměl vyptávat na intimní věci nebo ti dělat jakékoliv nevhodné návrhy. Nemusíš se bát se bavit s dospělým, který přizná svůj věk a baví se s Tebou o běžných věcech. Větší nebezpečí pro Tebe může být člověk, který se vydává za tvého vrstevníka. Internet je anonymní a nikdy nemáš jistotu, s kým přes něj opravdu komunikuješ.

 

Pár dalších doplňujících rad

 

1. Co uvádět při registraci na portálu a jak poznat důvěryhodnost portálu

Chtějí-li po Tobě na nějakém portálu při registraci osobní údaje, zajímej se, co píší oni sami o osobě, kdo je autorem a provozovatelem portálu. Provozuje-li jej právnická osoba, která uvádí údaje, přes které je možno si ji proveřit (adresa, telefon, IČO, číslo registrace (např. občanské sdružení je registrováno na Ministerstvu vnitra ČR) a je-li možno dohledat nějaké reference (např. jde o sdružení dětí a mládeže, které pobírá nebo pobíralo dotace od MŠMT ČR). Takovýto portál je důveryhodný.

Naopak nedůvěryhodné je, je-li jediným kontaktem email, autor je uveden pouze pod přezdívkou.

Osobní údaje uváděj pouze na portál, ke kterému máš důvěru.

Bez problému je možno uvést křestní jméno. Důvěryhodnému portálu můžeš uvést i datum narození, zpravidla by ale mohl stačit provozovateli i rok narození. Má-li to opodstatnění, můžeš na důvěryhodný portál uvést i příjmení. Nedoporučujeme uvádět telefon, poštovní adresu, rodné číslo a další osobnější údaje.

 

2. Mít jeden nebo více emailů

Doporučujeme více emailů. Jeden hlavní, který neuvádím veřejně a sděluju pouze dobrým kamarádům, které znám osobně a nebo hodně dlouho. Další emaily potom používám na registrace na portálech, ke kterým nemám moc důvěru, sděluji jako kontakt s lidmi, které zatím neznám. Pokud se s někým z nich poznám blíže, sdělám mu teporve svůj hlavní email.

Proč? Pokud Tě bude někdo otravovat přes druhořadý email, není takový problém jej zrušit a založit si nový. Změnííš-li ale svůj hlavní email, mlůže se Ti stát, že o tom zapomeneš informovat někoho, s kým si právě delší dobu nepsal a ztratíte na sebe kontakt.

 

3. Jak volit hesla

Teorie říkají, že heslo by mělo mít nejméně 8 znaků zcela náhodně zvolených obsahujících malá i velká písmena a čísla. Dále teorie říká, že by se hesla neměly opakovat, neměl bys použít dvě stejná hesla ana dvouz různých místech.

Praxe říká, že heslo by nemělo být snadno zapamatovatelné cizímu člověku, naopak by mělo být snadno zapamatovatelné pro Tebe, abys ho nezapomněl a nemusel si jej psát. Heslo by nikdy nemělo být odvozeno ze snadno zjistitelných údajů, např. data narození nebo jiné věci, o které ostatní vědí, že je Tvoje oblíbená. Je-li Tvým oblíbencem Justin Bieber, nedávej si jeho jméno jako heslo.

Podaří-li se Ti vymyslet opravdu dobré heslo a máš-li takové dobré hesla aspoň tři, pak je lepší je na důvěryhodných webech kombinovat a používat i opakovaně. Na třetí pokus se při přihlašování trefíš. Určitě ale tato dobrá hesla nepoužívej na portálech, ke kterým nemáš důvěru.

 

4. Co dělat při podezřelém chování osob na webu

Pokud se na dětském webu setkáš s dospělým, který neskrývá, že je dospělý, je to méně divné, než když se setkáš s někým, kdo se vydává za Tvého vrstevníka, ale ve skutečnosti je dospělý. Pokud zjistíš, že někdo mění na Intenretu svůj věk podle toho, s kým komunikuje, raději se s ním nebav a nebo mu minimálně neveř a nesděluj o sobě žádné osobní údaje.

Ne každý dospělý na dětském webu je úchyl. Může to být třeba vedoucí nějakého kroužku či admin, který zkoumá názory vrstevníků jeho svěřenců a nebo to, jak jsou návštěvníci s webem spokojení. Rozhodující tady není jeho věk, ale to, jak se chová, o čem se baví, co chce vědět. Vyzvídá-li osobní údaje a nebo se baví o intimních věcech, nneí to určitě vpořádku. Baví-li se ale o neutrálních věcech, je to vpořádku. Například, pokud si povídají sběratelé známek, je asi jedno, kolik jim je let a klidně si můžou vyměňovat zkušenosti třeba desetiletý a s třicetiletým.

Chová-li se někdo na Internetu podezřele, bez ohledu na věk, nekomunikuj s ním, pokud je jeho chování vyloženě závadné, informuj o tom rodiče nebo někoho jiného dospělého. Závadné chování můžete nahlásit i prostřednictvím Horké linky.

 

5. Monitoring dětských webů

Některé dětské weby jsou pro větší bezpečnost monitorovány. Např. na Dětské seznamce monitoruje admin dění. Inzeráty se například zobrazují až po schválení, takže závadné neprojdou. Můžete zde skrýt svůj email a zájemce vám odepíše přes formulář, aniž by váš email viděl. Vy se potom rozhodnete, zda mu odpovíte a svůj email sdělíte. Navíc komunikace přes formulář je monitorována, takže admin vidí, jeslti někdo mění svůj věk podle toho, komu odpovídá.

Na některých monitorovaných webech vyžaduje provozovatel věk, aby mohl lépe sledovat, zda se daná osoba chová na webu způsobem, který odpovídá jejímu věku.



Přidání komentáře k článku Jak se bezpečně chovat na Internetu



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024